Zielone Curry

Składniki:
400 ml mleka kokosowego
300 g kurczaka
kawałeczek imbiru
parę listków limonki kafir
świeża bazylia
świeża kolendra
pasta curry
garść groszku cukrowego
trawa cytrynowa – kawałek
sok z 1 limonki
ostra papryka chili
prażone orzechy nerkowca
2 nektaryny / brzoskwinie / morele
cukier
sos rybny
opcjonalnie bakłażan
pomidorki koktajlowe
może być cebula

Przygotowanie:
Na woku połowę mleka kokosowego trzeba rozgrzać, dodać pastę curry. Potem wrzucić mięso pokrojone w kostkę, obgotować. Jak mięso zacznie robić się białe, trzeba dodać zmiażdżoną trawę cytrynową w kawałkach, imbir, liście limonki, cebulę i dusić to na małym ogniu. Potem groszek cukrowy, łyżkę cukru, pokrojoną ostrą paprykę (bez pestek). Dodać pokrojone owoce i warzywa, cały czas dusić, na koniec dodać pomidorki koktajlowe, orzeszki, a także resztę mleka kokosowego. Na końcu dodać bazylię, kolendrę, łyżkę/dwie sosu rybnego i sok z limonki. Zaraz będzie gotowe. Podawać z ryżem.

więcej
przepisów

pl_PLPolski